Friday, December 13, 2013

Mr. René Beaumont visited BTRG

Last week we hosted Mr. René Beaumont, the founder of Continental Trout Conservation Fund (CTCF).
Together we made a trip to the Soča river, visited Dušan Jesenšek, discussed situation of indigenous trout in Slovenia and the Balkans and also used this opportunity to perform a “photo session” of marble x brown trout hybrids for the purpose of coloration patter formation study.
> Electrofishing for hybrids in Stopnikarca stream. The fish are a product of natural hybridization between S. marmoratus x S. trutta, experimentally initiated about a decade ago by introducing into a fishless stretch an equal number of marble and brown trout individuals.

Next day a meeting was arranged at the Department of Animal Science, where René presented the role and mission of CTCF. Quite some people being in one way or another connected with trout attended this meeting; René’s presentation was highly interesting, the ideas  promising and well appreciated by everybody.

1 comment:

  1. Pozdrav!
    Vaša stranica je zanimljiva i puna korisnih informacija.
    Živimo na području visoke biološke raznolikosti koja nažalost brzo smanjuje.
    Imam neke informacije koje bi mogle korisiti u razumijevanjeu i očuvanju autohtonih vrsta pastrva.

    Zanimljivo bi bilo vidjeti genetsku sliku pastrva iz rijeke Lištice u Hercegovini.
    Autohtona vrsta koja obitava u vodama rijeke Lištice izgledom najviše podsjeća na podvrstu smeđe pastrve mediternaskog tipa poznate pod nazivom macrostigma, ako je vjerovati informacijama dostupnim na internetu.
    Zanimljivo je da je riječ o mediternskoj liniji koja naseljava vodotoke nekih mediternskih zemalja kao što su Italija, Francuska, Maroko i nekih sredozemnih otoka; Sardinije, Korzike.
    Nepoznanica je otkud ova vrsta u rijeci Lištici, a odsutna je u ostalim rijekama u regiji a koliko je meni poznato i na cijelom Balkanu. Rijeka Lištica je ponornica, izoliran vodotok dug dvadesetak kilometara od izvora do ponora. Intrigantno je do koje veličine ove pastrve mogu narasti. Osobno sam viđao primjerke duže od 60-70cm i teške 5-6kg, a navodno je u u lokalnim novimnama objavljena fotografija primjerka od 16kg, što je fascinantno jer se takvi primjerci obično nalaze u jezerima a ne u malim krškim rječicama. Vama će vjerojatno biti zanimljiva informacija o mekousnoj pastrvi koje je nekad obitavala u rijeci Lištici. O njoj se gotovo ništa ne zna jer danas ona, kao i jegulja, živi još samo u sjećanju starijih ribolovaca.
    Ako povučemo paralelu između rijeka Lištice i Vrljike dolazimo zanimljvih podataka. Obje su ponornice, izviru u i kratko teku krškim kanjonom dok im je putanja kroz polje mirnija i duža. Sam vizualni dojam pogleda na ta dva kanjona odaje nevejrojatnu sličnost. Nisu povezane s drugim rijekama, a ni s morem. Ipak, fauna se znatno razlikuje.
    Izgled autohtone pastrve iz Lištice možete vidjeti na ovim slikama:

    http://www.flickr.com/photos/vinkomusa/11520389446/
    http://www.flickr.com/photos/vinkomusa/5041964667/
    http://www.flickr.com/photos/vinkomusa/5041964663/

    ReplyDelete